In a nutshell

Olen Panda Eriksson, turkulaistunut muunsukupuolinen, intersektionaalinen feministi,  suomenruotsalainen, saavutettavuuden ja moninaisuuden moniammattilainen, akateemisella taustalla varustettu viittä-vaille-valmis sairaanhoitaja ja seksuaalineuvoja. Synnyin maaliskuussa 1991 Kemiönsaarella. Äitini on (eläköitynyt) kätilö ja isäni (eläköitynyt) yksityisyrittäjä. Ensimmäiset 15 vuotta asuin Taalintehtaalla vanhempieni ja isoveljeni kanssa. Kuulemma olen lapsena ollut varsin vilkas ja aktiivinen tyyppi, ja rakkaus eläimiin, mereen ja ympäröivään luontoon syntyi varhaisessa vaiheessa, kun tutkin saarta, jolla vartuin.

Kuvassa Panda Eriksson profiilissa.
Kuva: Barbro Ahlstedt/YLE

Viralliselta ammatiltani olen kulttuurituottaja (AMK), luonnontieteiden kandidaatti (solubiologia, Åbo Akademi) sekä filosofian maisteri (sukupuolentutkimus, Åbo Akademi). Vaihdoin syksyllä 2019 alaa, kun rupesin opiskelemaan sairaanhoitajaksi ja tällä hetkellä olen sillä linjalla: paraikaa kirjoittelen lopputyötä ja teen keikkahommia niin Veripalvelussa kuin TYKS:ssäkin. Tammikuussa 2022 valmistuin myös seksuaalineuvojaksi. Teen myös töitä freelance-saavutettavuuskonsulttina, -kirjoittajana, -kouluttajana, -luennoitsijana sekä -tuottajana. Olen ensimmäisen suomalaisen tasa-arvokonsulttikoulutuksen, TASOVA:n ensimmäisen vuosiluokan alumni ja minulla on saavutettavuuskartoittajan pätevyys (Invalidiliitto).

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvoala on minulle paitsi työ, niin myös osittain harrastuksieni pohja. Olen Trans ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Minulla on vuosien kokemus transaktivismista niin potilasasiatyössä, järjestöissä kuin niiden ulkopuolellakin. Nyttemmin olen tauolla järjestäytyneestä transaktivismista, toimin edelleen aiheen parissa aktiivisesti muilla tavoin. Toimin Hiv-säätiön sekä Sexpo-säätiön hallituksissa, olen ensimmäisen kauden Tehy-valtuutettu ja istuin kauden 2020-2022 Amnesty International Suomen johtokunnassa. Kohokohtia aktivismissani on ollut esimerkiksi puhuminen YK:n CAT-komitean kuulemisessa, sekä lukuisat puheenvuorot ihanien ihmisten edessä. Minua kiinnostaa työvoimapoliittiset kysymykset, sote, ihmisoikeudet, vähemmistöoikeudet ja kulttuuri.

Kuvassa Panda Eriksson, jolla on sairaanhoitajan tummansininen paita ja leikkaussalipipo. Hän hymyilee kameralle.
Kuva: Selfie työvaatteissa

Harrastuksiini kuuluu kulttuuri kaikissa sen muodoissa: käyn teatterissa, museoissa ja konserteissa, luen paljon kirjoja ja laulan kuorossa. Pidän niin keskiaikaisesta kuoromusiikista kuin hevistäkin: lemppareitani ovat esim. Arvo Pärtin tuotanto sekä Ghost.

Teen myös politiikkaa: puoluekirjani ovat Feministisessä puolueessa, pääsin Vihreältä listalta sitoutumattomana varavaltuutetuksi Turun kuntavaaleissa 2021 ja istun Turun sote-lautakunnassa. Lisäksi minut valittiin vuoden 2022 aluevaaleissa samaiselta listalta varavaltuutetuksi.

Asun kissojeni, Lunan ja Tähti-Igorin kanssa. Olen ollut vegaani vuodesta 2012. Suhtaudun intohimoisesti hyvään vegaaniruokaan ja Assam-teehen!

Kuva: Tinksu Wessman/Sapfograf