Kuntavaalit 2021 – miksi Feministi numerolla 379?

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa nyt keskiviikkona, joten nyt lienee hyvä aika sanoa vielä pari valittua sanaa:
Elämme eriarvoistamisen ja ilmastokriisin aikaa. Nyt ei riitä enää ”hyvä tyyppi”, vaan vaaditaan valtuustoihin ihmisiä, jotka uudistavat ajattelutapaa, joilla on aktivistikokemusta, jyrkkä oppimiskäyrä, joustavuutta ja monennäköistä osaamista. Se olen minä, eli Panda Eriksson numerolla 379.

The picture features Panda Eriksson in a t-shirt, jacket and a black cap. They are holding up a trans flag and smiling toward the camera.


Olen 30-vuotias muunsukupuolinen Feministinen puolueen jäsen, joka olen ensimmäisenä sitoutumattomana ehdokkaana ikinä vihreällä listalla saanut pitää puoluekirjani toisessa puolueessa. Olen rehellisesti kertonut, että ei ole aikeita ”loikata”, mutta jokainen meistä on todennut, että voimme tässä auttaa toisiamme. Minä tuon vihreälle listalle sellaista osaamista, mitä siellä ei muuten olisi ollut. Vihreä lista tuo minulle tukea ja ison listan hyödyn, sillä FP:llä ei ole omaa listaa Turussa näissä vaaleissa. Viimeksi sain melkein 500 ääntä – Feministisen puolueen ensikertalaisena. Silloin moni kysyi uskaltaako minua äänestää, vai meneekö ääni ”hukkaan”. Mikäli vertailuluvut olisivat samantyyppiset näissä vaaleissa, menisin parikin kertaa läpi samanlaisella äänisaaliilla. Nyt siis viimeistään uskallat äänestää, sillä jo parisataa ääntä vie Turun kohti feministisempää, pandapitoisempaa tulevaisuutta.

Kyllä, äänestämällä minua annat tukesi myös vihreälle listalle, sillä he hyötyvät minun äänistäni, aivan kuten minä hyödyn listan äänistä. Kuntavaaleissa äänestetään kuitenkin ensisijaisesti henkilön tai puolueen sijasta paikallisjaostoa, eli Turun konteksti merkkaa. Olen saanut jonkun verran lokaa siitä, että olen julkisesti vastannut kysymyksiin siitä, miksi Vihreät eikä esimerkiksi Vassarit. Olen myös saanut jonkin verran lokaa siitä, että olen nostanut esille, että Turussa vassarit ovat jättäytyneet pois Turun budjettisovusta tällä kaudella (ei yhtäkään kertaa osallistuneina – sama muistaakseni kyllä jo edellisillä kausilla), eli vaikutusta talouspäätöksiin ei ole ollut vuosiin. Turussa nähdäkseni siis Vihreät tekevät sitä feministisintä politiikkaa, sillä siinä missä transaktivismissa ei ole kompromisseja, niin kuntapolitiikassa, jossa ei ole hallitus-oppositio-asetelmaa, on lähes aina pakko tehdä jonkinlaisia kompromisseja. Onko merkitystä miten oikeassa puolue on, jos se ei koskaan vaikuta mihinkään? Mielestäni ei. Siksikin Turussa numero 379, vaikkakin sitoutumattomana, sillä tälläkin kuluneella valtuustokaudella rauhoitusta on nimenomaan Vihreiden avulla lisätty opetukseen, kulttuuriin ja mielenterveyspalveluihin, vaikkei niin paljon, kuin olisin itse halunnut.

Kyllä, äänestämällä minua annat tukesi tasa-arvolle, sote-ammattilaiselle, aktivistille, transihmiselle, mielenterveyskuntoutujalle, kulttuurille, ympäristö- ja ilmastoaktiiville, eläinsuojeluhörhölle, vanhusten ja vammaisten palveluiden kehittämiselle, saavutettavuudelle, opiskelijalle, duunarille, yrittäjän lapselle, suomenruotsalaiselle. Olen koulutettu tasa-arvokonsultti (TASOVA, Helsingin yliopisto) ja sukupuolivaikutusten arviointi on ydinosaamistani. Turku tarvitsee tasa-arvokonsultin. Olen koulutettu saavutettavuuskartoittaja (Invalidiliitto) ja olen toiminut Turun vammaisneuvostossa. Turku tarvitsee saavutettavuuden ja esteettömyyden kehittämistä hyvin kipeästi – sama pätee vammais- ja vanhuspalveluissa. Turku tarvitsee epätoivoisesti lisää rahoitusta mielenterveyspuolelle – olen käynyt tämän läpi, ymmärrän ja tiedän mitä on ollut kroonisesti sairas ja lisäksi ymmärrän kehitysvammapsykiatrisen työkokemuksen myötä mitä on olla ”toisella puolella”. Tiedän, mitä on olla vähävarainen opiskelija, mitä on olla tutkija, mitä on tehdä tiedettä, mitä on olla duunari, mitä on olla yrittäjäperheestä, mitä kielivähemmistöön kuuluva kaipaa. Minulla on myös kulttuuritutkijan amk-tutkinto – tiedän, miten huonossa jamassa Turun kulttuuritoimijat ovat. Siksikin Turussa numero 379, sillä minä olen kaikkia näitä ja oppimiskäyräni on todella jyrkkä.

A picture of Panda in a green field under the setting sun. They are looking into the camera, smiling.

Kyllä, äänestämällä minua annat äänesi ihmiselle, jolla on pitkä kokemus vaikuttamistyöstä, johon sisältyy niin Suomen lainsäädäntöprosessit kuin YK-vaikuttaminenkin, sekä yritys- ja yhdistyskouluttamistyö, opetustyö ja henkilökohtainen konsultointi. Aktivisti-CV:ni on tästä paras todiste. Kokeile vaikka laittaa nimeni Googleen. Toin Feministisen puolueen Turkuun, olen Suomen suurimman transyhdistyksen perustajia, olin ensimmäinen ihminen, joka on nostanut translipun Turun kaupungin lipputankoon neuvottelujen myötä, kun tuotin työkseni Turku Prideä. Olen vaikuttanut siihen, että Turussa on rakennettu sukupuolineutraaleja vessatiloja ja pukeutumistiloja ja olen vaikuttanut siihen, että Turussa voi muuttaa bussikortin ”sukupuolen” neutraaliksi (tai poistaa sp-vaihtoehto). Olen tuottanut antirasistisia mielenosoituksia. Olen toiminut tai toimin Amnesty Suomen johtokunnassa, Hivsäätiössä, Sexpo-säätiön hallituksessa ja olen liittotasolla Tehyn valtuutettu. Energiaa riittää ja tiedän mihin olen kykeneväinen. Siksikin Turussa numero 379, sillä minä en pelkästään puhu kauniita, vaan teen.

Pari nostoa ja ajatusta siitä, mitä asioita haluaisin ajaa, mikäli minut valittaisiin valtuustoon:

-Mälikkälä-Kuninkojan metsälle suojelustatus

-Sähköscooteille pakolliset parkkitelineet: Saavutettavuuden nimissä ei enää epämääräisiä huonoja parkkeja missä tahansa, vaan samalla lailla kuin Fölläreillä niin myös scootit tulisi pysäköidä jatkossa telakkaan, joka olisi sijoitettu niin, ettei se enää häiritse esteetöntä kulkua.

-Mielenterveyskriisi on ratkaistava ja hintalappu on tässä toissijainen, sillä seuraamusten hinta on moninkertainen. Tässä en näe muuta vaihtoehtoa kuin rahan käyttö.

-Ratikka. Ekologisuus, saavutettavuus.

-Panostusta pyöräilyteihin ja kevyen liikenteen väyliin keskustassa – autolla tulee voida päästä keskustaan asti esteettömyys- ja sote-syistä, mutta liikenteen ei tarvitse olla jatkuvasti auki kaikille, vaan oikeasti tarvitseville. Julkisen liikenteen tulee toimia niin hyvin, että autoilu ei ole järkevä vaihtoehto. Sen tulee olla myös ilmainen tai edullinen, porrastetusti. Ei kokonaan ilmainen kaikille välttämättä.

-Ilmastokriisitila.

-Lähiluontoa ja Itämerta suojeltava. Esteettömiä retkeilymahdollisuuksia.

-Lisää roskiksia julkisille paikoille.

-Vaikutusten arviointi mm. sukupuolen, lasten oikeuksien, vammaisoikeuksien sekä yhdenvertaisuuden osalta. Vähemmän rasismia ja ableismia, kiitos – enemmän tietoisuutta ja koulutusta virkahenkilöille. Päätösten tulee pohjautua tieteeseen, ei populismiin.

-Kulttuuritoimijoille tiloja nyt heti.

-Tuetaan pienyrittäjyyttä, ei niinkään isoja jättifirmoja.

-Sukupuolivähemmistöasioissa: ks. yst. Trans ry:n kuntavaalitavoitteet.

-Eläinoikeuksiin tulee panostaa, ks. yst. eläinpoliittinen vaalikoneeni ja Dewi-sitoutumiseni.

-Palveluita ei tule leikata, ennemmin kiristetään veroja – mutta tämä ei ole itseisarvo tässä kohtaa mielestäni. Ei kai kukaan HALUA veroja nostaa. Turulla tosin on varaa – meillä on kohtuullinen veroprosentti ja hyvinvointiyhteiskunta on ennen kaikkea pakko turvata. Progressiivinen verotus on täysin eettisesti kestävää.

Mikäli on kysyttävää ennen kuin hakeudut uurnille, kysy pois! Inbox on auki Facebookissa (Panda Eriksson), instassa (pandaeriksson), Twitterissä (panda_eriksson) ja säpo eriksson.panda (a) gmail (piste) com. Vaalirauhaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s