Feministinen ehdokas Vihreällä listalla – mitä täällä tapahtuu?

Sitoutumaton ehdokkuuteni on herättänyt paljon kyselyjä, joten päätin tehdä UKK-tyyppisen postauksen aiheesta. Äänestetäänhän feminismi, tasa-arvo ja saavutettavuus Turun valtuustoon tänä vuonna! -Panda

Q: Miksi olet ehdolla? 

A: Koska minulla on paljon mielipiteitä siihen liittyen miten Turussa on asiat järjestetty. Haluan lisää resursseja mielenterveyspalveluihin, lisää saavutettavuutta ja esteettömyyttä, tasa-arvoa, antirasismia ja  feminismiä esimerkiksi vähemmistöjen oikeuksiin liittyen, haluan tukea nuoria, haluan panostaa tieteeseen ja taiteeseen, haluan että kaupunki tukee koronan aikaisessa ja jälkeisessä ajassa pientä ihmistä. Nämä ovat myös ilmastovaalit ja haluan, että Turku tekee kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa. Nyt ei ole aika tavoitella voittoja ja tehdä rikkaista rikkaampia. Nyt raha pitää ohjata sinne missä sitä tarvitaan: pienyrittäjille, luontoon, taide- ja kulttuurikentälle, lapsiin ja nuoriin, vähävaraisiin, työttömiin, saavutettavuuteen, eläinten oikeuksiin, syrjinnän ja häirinnän vastaiseen työhön, tieteeseen ja kansanterveyteen. 

Q: Miksi et ole ehdolla Feministisen puolueen listoilla tänä vuonna? 

A: Olen käynyt pitkät neuvottelut niin puolueen kuin piirijärjestön johdon kanssa. Minulle on kerrottu, että ei ole resursseja tehdä Turussa näissä vaaleissa kampanjaa, että ei ole ehdokkaita ja piiri on vahvistanut, että FP-listaa ei ole näihin vaaleihin Turussa tulossa. En halunnut lähteä yksin vetämään raskaalla työllä kampanjaa ilman mahdollisuutta niihin kunnianhimoisiin tavoitteisiin, mihin olen itse sitoutunut tehdessäni politiikkaa. Tätä päätöstä on edeltänyt tuntien keskustelut moneen suuntaan, eikä päätös ollut helppo.

Kuva: Tinksu Haapalainen

Q: Miksi olet sitoutumaton ehdokas? 

A: Koska minulle ei ole näyttäytynyt mahdolliselta hakeutua minkään muun puolueen edustajaksi, kuin Feministisen puolueen. Pelkään, että joutuisin vivahde-erojen takia tekemään liikaa kompromisseja muissa puolueissa. 

Q: Miksi Vihreiden listoille? Miksi ei esimerkiksi Vasemmistoliitto?

A: Turussa feministisintä politiikkaa tekee minun näkemykseni mukaan Vihreä liitto. Olen tutustunut tarkasti vaaliohjelmaan ja koen voivani sitoutua siihen. Nämä ovat näkemykseni mukaan ilmastovaalit – meillä loppuu aika kesken. Vihreä liitto ajaa nähdäkseni parasta politiikkaa tällä hetkellä ympäristönäkökulmasta Turussa. Haluan tänne ratikan, joka edustaa nähdäkseni saavutettavaa ja ympäristöystävällistä joukkoliikennettä. Vihreissä on panostettu monikielisyyteen ja Vihreät on puolueena sitoutunut feminismiin arvona. Samaa ei voi sanoa Vasemmistoliitosta, joka on kaatanut esityksen puolueen linjaamisesta feministiseksi. Lisäksi Vasemmistoliitto suhtautui avoimen vihamielisesti Feministiseen puolueeseen, kun tämä perustettiin ja kun tehtiin kampanjaa kuntavaaleihin viime kerralla. Turun valtuustossa kokemukseni mukaan Vas. on toiminut jarruttelijana (esimerkiksi runkolinjojen ja ratikan suunnittelun suhteen, persujen komppaamana) enemmän kuin mahdollistajana. En ole kokenut voivani sitoutua puolueeseen, joka pelkää feminismiä näin periaatteellisella tasolla, enkä koe Turun vasemmiston edustavan omia näkökulmiani intersektionaalisesta feminismistä. 

Alleviivaan, että tämä on mielestäni kontekstisidonnaista, ja että Turun kaupunkipolitiikan ulkopuolella monikin vassari edustaa samoja arvoja, kuin minä itse. Näkemykseni mukaan esimerkiksi Helsingissä tilanne on vihreiden ja vasemmistoliiton osalta päinvastainen mm. talouspoliittisesta näkökulmasta. Nyt olen kuitenkin Turussa ehdolla.

Q: Väitätkö, että vasemmistolaiset turkulaiset ehdokkaat eivät ole feministejä?

A: En yleistä – väitän, että puoluetasolla tästä on ollut kränää. Feminismi ei ole myöskään monoliitti, ja se mikä edustaa toiselle feminismiä ei välttämättä ole minun mielestäni omaa feminismiä vastaavaa arvopohjaa. Toivon, että mikä onkaan puolueesi niin äänestät nuoria feministejä, mieluiten vähemmistöön kuuluvia, joilla on tuoda tärkeää kokemuspohjaa mukaan työhön. Jos kaipaat vinkkejä, voin vinkata hyvistä ehdokkaista melko monista puolueista. 

Kuva: Tinksu Haapalainen

Q: Oletko loikannut FP:stä Vihreisiin? 

A: En ole. Olen ennen ehdokkuuden varmistamista tosiaan käynyt pitkät neuvottelut ja näissä asettanut ehdokkuuteni ehdoksi, että saan säilyttää puoluekirjani. Tässä olen ennakkotapaus, sillä  Vihreissä ei ole ikinä ennen annettu kenenkään sitoutumattoman ehdokkaan pitää puoluekirjansa – minun osaltani tosiaan Feministisessä puolueessa. Tämän olen kommunikoinut rehellisesti sekä Vihreille että Feministiselle puolueelle. 

Q: Miksi Vihreät ovat suostuneet tällaiseen järjestelyyn? Miten tämä toimisi käytännössä?

A: En voi vastata siihen, miksi uskallettiin ottaa “riski” ja luottaa minuun. Olen kuitenkin sitoutunut kirjallisesti noudattamaan Vihreiden turkulaista kuntavaaliohjelmaa, mikäli minut valitaan valtuustoon. Olisin osa vihreää valtuustoryhmää. Olen sitoutunut myös olemaan toimimatta aktiivisesti Feministisen puolueen toiminnassa valtuustokauden aikana, mikäli minut valitaan valtuustoon. Tämä on mielestäni puoluehygienian osalta oikein kohtuullinen pyyntö. Sanomatta selvää on, että minulla säilyy toimijuus ja oikeus tehdä feminististä politiikkaa valtuutettuna, mikäli minut valitaan – eli niitä arvoja, joita olen ylempänä avannut. Luotan Turun Vihreisiin täysin tässä ja olen saanut hyvin tukea ja vastauksia kysymyksiini. Uskon Vihreään kuntavaaliohjelmaan. Olen pyrkinyt radikaaliin rehellisyyteen kaikissa neuvotteluissa. Kun minut nappaa ehdokkaaksi tai kun minua äänestää niin haluan, että tietää mitä saa – myös tällaisena “hybridiehdokkaana”.

Q: Onko tässä kyse nyt omasta opportunismistasi? 

A: En koe kaipaavani henkilökohtaista valtaa – muutoin olisin ajat sitten vastannut kyllä niille tahoille, jotka ovat yrittäneet houkutella minua ehdokkaaksi ja jotka olisivat voineet tarjota hyvin paljon enemmän tukea, kuin pienpuolue. Tavoitteenani on feministisen politiikan lisääntyminen Turussa ja joka paikassa. Haluan myös, että valtuustoon tulisi transääntä kuuluviin. Tietääkseni ei ole aiemmin ollut transsukupuolisia valtuutettuja. Joudut tekemään oman arviosi siitä, olenko opportunisti – väistämättäkin tämä näyttäytyy niin jollekulle. Itse en koe asiaa niin. 

4 kommenttia artikkeliin ”Feministinen ehdokas Vihreällä listalla – mitä täällä tapahtuu?

 1. Hei! Kannattaa tutustua Turun Vasemmistoliiton kaupunkiohjelmaan ennen kirjoittelua. https://asiakas.kotisivukone.com/files/turunvasemmistoliitto.palvelee.fi/kaupunkiohjelma_2021-2025.pdf
  Vedin ohjelmamme kaupunkiympäristöosion työstämistä, jossa raitiotie on mukana. Raitiotie on ollut tavoitteenamme jo paljon pidempään. Olen kirjoittanut aiheesta itsekin https://www.ts.fi/lukijoilta/4125733/Lukijalta+Vesistojen+mikromuovikuormitus+huomioitava+joukkoliikenteessa

  Tykkää

  1. Kyllä, osa tukee sitä, mutta sitten taas ne mihin itse viittaan esimerkiksi tässä huhtikuun kokouksessa viime vuodelta persujen kannattamana vastustettiin ratikan suunnittelua: https://ah.turku.fi/kv/2020/0420004x/4082250.htm ja vastaavasti keskustelu siitä pitäisikö runkolinjat palauttaa aiempaan aikatauluun alkaen 2022 (E) vs. nykyinen idea siirtää vuoteen 2025 (J): https://ah.turku.fi/kv/2020/0921008x/4166769.htm

   Olisipa hienoa, jos Vassareilta menisi iso kasa nuoria uusia feministejä läpi, joilla olisi uutta näkemystä ja myös draivia ajaa niitä. Onnea vaaleihin!

   Tykkää

   1. Kuntapoliittinen ohjelma on se, jota kannattaa katsoa. Siinä juuri painotamme liikennettä myös ilmastopoliittisesta näkökulmasta. Ihmisille voi muodostua postauksen perusteella käsitys, ettei Vasemmistoliitto Turussa kannata raitiotietä, se ei pidä paikkaansa. Toisaalta Vasemmistoliitto on alusta asti toteuttanut feminististä politiikkaa. Sekään ei selviä vain postaus lukemalla. Vasemmistoliiton politiikassa yhdistyvät sosiaalinen ja ekologinen oikeudenmukaisuus. Jos tarkastellaan vihreiden politiikkaa kokonaisuutena, samaa johtopäätöstä ei pysty tekemään. Kannatan sitä, että asioihin perehdyttäisiin.

    Tykkää

   2. Tämä vastaa sinun mielipidettäsi, ei puolueetonta totuutta. Ohjelma ei imho merkkaa mitään, jos teot eivät vastaa kauniita sanoja. Vassarin ulkopuolelta toimintaa katsottuna ette selkeästi ole onnistuneet näissä tavoitteissa ja esimerkiksi nuo linkkaamani pöytäkirjat osoittavat, että se Turun vasemmisto ei ole suinkaan näin ratikkamyönteinen, kuin nyt väität. Lisäksi se ei poista sitä avointa vihamielisyyttä, mitä kohtasin viime kuntavaaleissa. Siinä missä muualta monet toivottivat tervetulleeksi, vastasivat Vas-naiset Halttunen-Riikosen haamukirjoituksella. Sen allekirjoitti myös esim. nytkin ehdokkaana oleva hlö, joka oli jonkin aikaa aikaisemmin sanonut suorassa lähetyksessä vaalitapahtumafeedissä, että hän haluaisi loikata FP:hen, koska Vas on täynnä ”feminismivastaisiä setämiehiä”. Tämä ei ole minua koskeva meininki ja valtuustoa tarkkaan seuranneena olen nähnyt paljon enemmän feminististä tekemisen meininkiä Vihreissä. Kuten kirjoitankin, tämä on Turussa tilanne, mutta nythän olen tosiaan Turussa ehdolla. Esimerkiksi pk-seudulla tilanne on erilainen ja Hgin vassareiden toiminta edustaa tällä hetkellä varmaankin sitä feministisintä, yhdessä FP:n ainoan edustajan kanssa. En kuitenkaan tähän voi ottaa kantaa tässä kohtaa, koska en ole ehdolla Hgissä, enkä ole joutunut käymään näitä keskusteluja siellä.

    En arvosta sitä, että tulet minun tekstiini antaamaan ymmärtää, että en esimerkiksi kannattaisi ”asioihin perehtymistä”. Aja omaa politiikkaasi, mutta älä tule väittämään, että muut eivät ole perehtyneet tarpeeksi hyvin sinun asioihisi, jos ovat toimistasi eri mieltä 😮

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s