Pohjoismaiden ministerineuvosto valmistelee tasa-arvosektorin yhteistyöohjelmaa vuosille 2019-2022. Sain THL:n postituslistan kautta yhteistyöohjelman luonnoksen luettavaksi – yhteistyöohjelma on tarkoitus käsitellä tasa-arvoministerikokouksessa toukokuussa 2018. Luin sähköposti ja hiipivä surku valtasi mielen.
Sinänsä minua ilahduttaa suuresti, että tällaista yhteistyöohjelmaa tehdään. Luulen, että etenkin Suomelle on hyväksi olla mukana ja yhteistyöllä pääsee usein pidemmälle, kuin kukin valtio keskenään pääsisi. Olen kuluneen puolen vuoden aikana kuullut useamman kerran sanottavan, että Suomi on ihmisoikeuspolitiikaltaan enemmän ja enemmän Baltian maiden kaltainen kuin Pohjoismaa ja suomenruotsalaisena, ruotsinkielisenä, tämä surettaa. Suomenruotsalainen ala-asteopetus oli, ainakin 90-luvulla, hyvin vahvasti pohjoismaisessa yhteistyössä kiinni ja meidän äikänkirjoissa oli mm. tanskalaisia ja norjalaisia satuja, joita saattoi yrittää kielenkehittämismielessä lukea.
Yhteistyöohjelmaluonnos löytyy TÄÄLTÄ!

Minusta tuntuu välillä, että elämäni missio on laajentaa saavutettavuuden ja tasa-arvon termejä niin, että tuetaan myös transsukupuolisia, muunsukupuolisia ja intersukupuolisia ihmisiä. Toki monet transihmiset ja intersukupuoliset ihmiset ovat sukupuoleltaan naisia tai miehiä, mutta meitä muunsukupuolisia ja sukupuolettomia on runsaasti, puhumattakaan siitä, että on paljon ihmisiä, joille mikään näistä termeistä ei ihan istu, mutta jotka eivät jaksa tapella vastaan, joten menevät sen ”naisen” tai ”miehen” nimikkeen taakse.
Ja, niin, nyt siihen surkuun – yhteistyöohjelma on lelukauppaakin binäärisempi. Introssa toistetaan sanapareja ”kvinnor och män” (naiset ja miehet) ja ”pojkar och flickor” (pojat ja tytöt) useita kertoja ja ohjelman ”visio” määritellään joksikin, joka koskee, you guessed it, kvinnor och män, flickor och pojkar. Ohjelmassa on lisäksi ns. insatsområden, eli alaotsikkoa: työelämä, terveys ja valta (näin ronskisti yksinkertaistaen, en ole mikään kääntäjä!). Insatsområde 1 (työ) sisältää neljä tällaista kahtiajakoa, insatsområde 2 (terveys) puhuu kyllä ”kaikista ihmisistä”, mutta sisältää silti kaksi kahtiajakoa, insatsområde 3 (valta) sisältää kaksi kahtiajakoa.
Binäärinen kuva sukupuolesta muokkaa meidän ymmärrystä myös tasa-arvosta. Kielelliselläkin tasolla se ohjaa (ja rajoittaa) niitä toimenpiteitä, mitä toteutamme tai voimme rakenteellisella tasolla toteuttaa mm. muunsukupuolisten tukemiseksi. Minä päädyin siksi kirjoittamaan kahdelle ministerineuvoston jäsenelle: Suomen ministeri Saarikolle, joka on tunnetusti ollut pro-translakiuudistus, sekä Ruotsin tasa-arvoministeri, demari Hallengren.
Kehotin miettimään voisiko vielä jotenkin olla inklusiivisempi. Yhteistyöohjelma maalaa esimerkiksi minulle muunsukupuolisena henkilönä valitettavan synkän kuvan – ei vähiten sen takia, että kansallinen lainsäädäntö on minut sterilisoinut. Yhteistyö edistyksellisempien maiden kanssa voisi parhaimmillaan tehdä sen, että mekin täällä tehtäisiin paremmin, inklusiivisemmin. Koska Suomella on tällä hetkellä se perässäroikkujan maine niin pyydän, ministeri Saarikko, että voisimme olla se taho, jonka toimesta myös pohjoismaisen ministerineuvoston tasa-arvosektorin yhteistyöohjelma olisi vähän sukupuolisensitiivisempi.
**
PS Minua kauhistuttaa välillä miten helppoa on mennä mukaan tähän kansalliseen tiedontuotannon systeemiin, missä puhun ”meistä”, kun tarkoitan Suomen valtiota. Tämän parissahan teen työtä myös tutkimuksessani. Koska tämä ei kuitenkaan ole akateeminen teksti ja kieli ei ole äidinkieleni (ruotsi) eikä työkieleni (englanti), niin annan tämän itselleni anteeksi 🙂
First off I would like to say excellent blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
I was interested to find out how you center yourself and clear your head prior to writing.
I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.
I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10
to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
Thank you!
TykkääTykkää
Hi Elizabeth – I usually just sit down and type, you can always edit later! 🙂
TykkääTykkää